Slovenské národné stredisko pre ľudské práva v boji proti diskriminácii

13.04.2005 Celý región

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva zahájilo 21. marca 2005 sériu informačných seminárov po celom Slovensku s cieľom pozdvihnúť právne vedomie verej...
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva zahájilo 21. marca 2005 sériu informačných seminárov po celom Slovensku s cieľom pozdvihnúť právne vedomie verejnosti v oblasti uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania a boja proti diskriminácii.

Semináre sú súčasťou aktivít informačnej kampane, ktorá prebieha v súlade s Komunitárnym akčným programom Európskej únie na podporu boja s diskrimináciou a európskou antidiskriminačnou kampaňou pod názvom „ Za rozmanitosť. Proti diskriminácii. “ Odborným garantom projektu je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Informačnú kampaň odštartovala medzinárodná konferencia „ Výchova k ľudským právam v boji proti diskriminácii“ , ktorá sa konala 9. decembra 2004 v Bratislave pod záštitou podpredsedu vlády SR pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Pála Csákyho.
Jej zámerom bolo poskytnúť priestor na nadviazanie formálnych i neformálnych kontaktov pre všetkých účastníkov tejto konferencie a založiť tak tradíciu otvorenej spolupráce slovenských a zahraničných expertov v tejto oblasti formou aktívneho prístupu k skúsenostiam z legislatívnych, prevenčných, výchovno-vzdelávacích a informačných aktivít v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd v jednotlivých členských krajinách EÚ.

Slovenská republika sa vstupom do Európskej únie zaviazala zosúladiť právny poriadok SR
s legislatívou Európskej únie a konať v súlade s ním. Dôkazom toho je prijatie zákona č. 365/2004 Z.z. tzv.antidiskriminačného zákona, účinného od 1. júla 2004, ktorým došlo k ukončeniu trasnpozície dvoch antidiskriminačných smerníc Európskej únie a to na smernice Rady 2000/43/ES z 29. júna 2000, ktorou sa zavádza zásada rovnakého zaobchádzania s osobami bez ohľadu na rasový alebo etnický pôvod a na smernici Rady č.2000/78/ES z 27. novembra 2000, ktorá ustanovuje všeobecný rámec pre rovnaké zaobchádzanie v zamestnaní a povolaní. Antidiskriminačný zákon prijatý v Slovenskej republike prestavuje významný medzník v boji s diskrimináciou a sústreďuje sa najmä na oblasť sociálneho zabezpečenia, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, pracovnoprávnych vzťahov a poskytovania tovarov a služieb, pri ktorých ukladá povinnosť dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania.

Cieľom informačnej kampane je informovať verejnosť o nových právach a povinnostiach vyplývajúcich z národného antidiskriminačného zákona so zameraním na uplatňovanie zásady rovnakého zaobchádzania a možnú diskrimináciu z dôvodu rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva či viery, zdravotného postihnutia, veku a sexuálnej orientácie.

Informačné semináre budú prebiehať vo všetkých 8 regiónoch Slovenska počnúc 21. marcom v Nitrianskom kraji, nasledujú kraje Trenčiansky (4.4.2005), Trnavský (5.5.2005), Žilinský (11.4.2005), Banskobystrický (12.4.2005), Košický (20.4.2005) a Prešovský (21.4.2005). Začiatkom mája sa budú informačné semináre spolu s tlačovou konferenciou konať v Bratislave.

Cieľovou skupinou je široká verejnosť, zamestnávatelia, miestne samosprávy, aktivisti mimovládnych organizácií, štátni úradníci z úradov práce, sociálnych vecí a rodiny SR, mladí ľudia a novinárska obec. „ Predstavitelia jednotlivých skupín sú v pozíciách, ktoré sa zaoberajú týmito otázkami a rozhodujú o postupoch, ktoré by sa mohli týkať diskriminácie na pracovisku ale aj v ostatných oblastiach verejného života, resp. o nich informujú verejnosť“ – uviedla JUDr. Viera Mrázová, CSc. , výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva.
„ Na druhej strane , kľúčovou cieľovou skupinou sú práve mladí ľudia, pre ktorých by malo byť uplatňovanie antidiskriminačného zákona už pri vstupe do pracovného procesu samozrejmosťou, a preto je potrebné, aby jeho podstatu pochopili od samého začiatku. Cieľom je oboznámiť mladých ľudí pútavou formou s antidiskriminačnou problematikou a poskytnúť im základné informácie z tejto oblasti “ , ďalej dodáva JUDr. Viera Mrázová, CSc.

Semináre určené pre pracovníkov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny SR majú za cieľ zvýšiť informovanosť o formách diskriminácie. „ Je veľmi dôležité, aby tí ktorí každodenne pracujú s dlhodobo nezamestnanými osobami vedeli rozpoznať pri styku so zamestnávateľmi prejavy diskriminácie a zároveň, aby aj oni sami pri výkone svojej práce dodržiavali uplatňovanie zásady rovnakého záobchádzania a nedopúšťali sa žiadnych diskriminačných praktík“ - uviedla JUDr. Viera Kusendová, riaditeľka odboru rodinnej a rodovej politiky, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Počas seminárov budú prezentované konkrétne metódy prevencie diskriminácie a úloha Slovenského národného strediska pre ľudské práva ako národného orgánu, ktorý je zo zákona oprávnený poskytovať odborné stanoviská k prípadom diskriminácie a dohliadať na dodržiavanie zásady rovnakého zaobchádzania v zákonom vymedzených oblastiach.

Dôležité je taktiež osloviť predstaviteľov územnej samosprávy a mimovládne organizácie, s cieľom oboznámiť ich s rôznymi formami diskriminácie v zamestnaní ale aj ostatných oblastiach verejného života, ponúknuť im konkrétnu stratégiu boja proti diskriminácii a iniciovať organizáciu odborných školení pre jednotlivé rizikové skupiny (dlhodobo nezamestnaní, príslušníci národnostných menšín a pod. ).

Národná informačná kampaň je úzko prepojená s európskou antidiskriminačnou kampaňou pod názvom „ Za rozmanitosť. Proti diskriminácii. “ , ktorá sa po vstupe do Európskej únie dňa 1.5. 2004 začala implementovať aj na Slovensku. Jej cieľom je propagovať pozitíva rozmanitosti, ako aj informovať ľudí o ich právach a povinnostiach vypývajúcich z európskej antidiskriminačnej legislatívy, ktorá nepovoľuje diskrimináciu z dôvodu rasového či etnického pôvodu, náboženstva alebo viery, zdravotného postihnutia, veku a sexuálnej orientácie. Ide o šesťročnú kampaň, ktorú v júni 2003 spustila Európska komisia, Generálny direktorát pre zamestnanosť a sociálne veci.

Zoznam informačných seminárov v Prešovskom kraji:
Hotel Senátor, Hlavná 67, Prešov
21.04.2005 9,00 – 13,00 hod pre pracovníkov Úradov práce, sociálnych vecí a rodiny
21.04.2005 14,00 – 17,30 hod pre zástupcov mimovládnych organizácií
21.04.2005 9,00 – 13,00 hod pre zástupcov územnej samosprávy

Gymnázium armádneho generála L. Svobodu, Humenné
21.04.2005 9,00 – 13,00 hod – semináre určené pre mládež

Tešíme sa na Vašu účasť

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (ďalej len „ stredisko“ ), vzniklo na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky č.430 z 15. júna 1993, ktorým vláda odsúhlasila realizáciu „ Projektu na zriadenie Slovenského národného strediska pre ľudské práva“ so sídlom v Bratislave. Projekt vznikol na podnet Organizácie spojených národov. Zákonom č. 308/1993 o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva v znení neskorších predpisov bolo toto Stredisko zriadené s účinnosťou od 1. januára 1994.

Prijatím zákona č.365/2004 Z.z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon), sa od 1. júla 2004 kompetencie Strediska a jeho pole pôsobnosti ešte viac rozšírili.

Stredisko je nezávislou právnickou osobou, ktorá pôsobí v oblasti ochrany ľudských práv a základných slobôd, vrátane práv dieťaťa a tiež v oblasti doržiavania zásady rovnakého zaobchádzania.

V rokoch 2005-2006 bude realizovaný s podporou Prechodového fondu Európskej únie projekt s cieľom posilniť administratívne kapacity strediska o 7 regionálnych kancelárií, ktorých pracovníci spolu s externými expertmi vytvoria poradenskú a monitorovaciu sieť na regionálnej úrovni pre oblasť boja a ochrany proti všetým formám diskriminácie.

Úlohou Strediska je komplexné pôsobenie v oblasti ľudských práv a základných slobôd, vrátane práv dieťaťa a dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania osobitne pôsobiť proti všetkým formám diskriminácie. Medzij právomoci
strediska patrí zabezpečovanie právnej pomoci obetiam diskriminácie a prejavov intolerancie. Na Stredisko sa môže obrátiť každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá sa cíti byť diskriminovaná.

Stredisko sa zaoberá poskytovaním právneho poradenstva v otázkach diskriminácie, pri prejavoch intolerancie a v prípadoch porušovania zásady rovnakého zaobchádzania pre všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a je podľa zákona č.365/2004 Z.z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačného zákona) tiež oprávnené na požiadanie zastupovať účastníka v konaní vo veciach porušenia zásady rovnakého zaobchádzania.
Stredisko každoročne vydáva Správu o dodržiavaní ľudských práv v Slovenskej republike.

Kontaktná adresa:
Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
Kýčerského 5
811 05 Bratislava
t. č. 57203911, 57203914
fax 02/57203935
e-mail info@snslp.sk
 

Vyberte región